20 september 2013

Adem als ondersteuning voor Yoga

Soms komen mensen gehaast binnen voor de yogales. Dan is het niet alleen nuttig maar zelf raadzaam om even een moment te nemen "om bij jezelf te komen:". Het ligt het meest voor de hand om te gaan zitten in een stabiele maar ook gemakkelijke houding en je adem te observeren.

Je adem heb je altijd bij je. Kijk op neutrale wijze naar het in en uitstromen van de adem. Je krijgt zo focus, waardoor je volop aanwezig bent Let ook op je houding, op de manier, waarop je zit. Zijn de kaken ontspannen? Zijn de schouders laag en ontspannen? je kunt je voorstellen, dat je een denkbeeldige rugzak in een hoek neerzet. In die rugzak zitten alle impressies van de dag. Je laat ze achter je, en stelt je open voor, wat er komen gaat in de les. De adem wordt op deze wijze vanzelf rustiger. Als je ook rechtop zit, dus met een verticale wervelkolom, kan de adem ongehinderd stromen.

Je kunt deze kleine oefening natuurlijk ook op elk gewenst moment toepassen. Je laat jezelf zo op adem komen in plaats van alsmaar door te hollen of jagen. Je zult je energieker voelen.