21 november 2012

Autonomie

Je bent verantwoordelijk voor jouw leven en hoe je die invult. De invulling is uiteraard afhankelijk van de keuzes, die je maakt voor jou en voor niemand anders.

Dit heeft ook betrekking op het wel of niet volgen van yogalessen in dit geval. In de loop van de bijna 28 jaar, waarin ik yogales geef, wordt ik benaderd door mensen die vanuit hun omgeving gehoord hebben, dat yoga goed voor ze is. Diegene die het advies geeft, kan een huisarts of fysiotherapeut zijn Ook kunnen het buren vrienden of familieleden betreffen. Vaak hebben die positieve ervaringen met yoga en zeggen dan, :yoga zou goed voor je zijn. Hoe goedbedoeld ook werkt het niet altijd zo. Waarom niet? Iedereen is uniek en beleeft ook de wereld op een voor die persoon unieke wijze. Wat voor een ander geldt, hoeft niet per se voor jou te gelden. Constitutie speelt ook een belangrijke rol in deze.

Het allerbelangrijkste is, dat jij ervan overtuigd moet zijn. dat yoga voor jou goed is. Niemand anders kan dat voor jou invullen. Je neemt de beslissing om in dit geval yogalessen te volgen, omdat jij achter de beslissing staat en omdat jij gemotiveerd bent om het te doen. Niemand anders kan dat oor jou invullen. Yoga heeft alles met ervaring te maken, en dat heeft dan ook betrekking op jou en niemand anders. Je bent dan autonoom, je neemt zelfstandig de beslissing en je staat erachter. De kans van slagen is dan ook het grootst.

Anne