30 december 2013

Nieuwjaar

Nog even en het is zover, wij mogen het oude jaar afsluiten en het nieuwe jaar verwelkomen. Dat moment leent zich per uitstek voor reflectie, want je sluit immers een periode van 12 maanden af. Soms sta je stil bij mensen in je omgeving, die je ontvallen zijn. Soms zijn er in je omgeving juist kinderen geboren. Het hoort er allemaal bij het kringloop van het bestaan.

In vele culturen, zo ook de onze, wordt het nieuwe jaar ingeluid met vuurwerk, waarvan de oorspronkelijke functie was om boze geesten te verjagen Dat het ook wel extreme vormen aanneemt, laat ik hier buiten beschouwing net zoals het som overmatige alcoholgebruik.

Het markeren van de overgang van oud naar nieuw is ritueel ingebed. Rituelen zijn ontstaan om speciale momenten, dikwijls verbandhoudend met de jaargetijden, te markeren. Ze zorgen voor een inkadering van steeds terugkerende gebeurtenissen en bieden zo houvast.

Na alle feesten van december wordt het nieuwe jaar door velen aangegrepen om een versobering in te zetten. Dat kan zijn in de vorm van wat matiger eten en drinken maar ook om aan jezelf te werken zowel fysiek en mentaal. Yoga en meditatie bieden uitkomst

Goede voornemens om slechte gewoontes af te leggen worden door velen omarmd. ook hier geldt: wees realistisch met, wat wel haalbaar is en wat niet.

Regelmatige beoefening van yoga zorgt ervoor, dat je beter contact hebt met je lijf en zodoende kunt voelen, wat voor jou en je lijf goed is.

Maak er een mooi jaar van!