19 maart 2013

Open zijn

In de yogalessen loopt een thema vaak door de les. Vaak wordt ingespeeld op de seizoenen en de daaraan gekoppelde specifieke behoeften. Vaak bepaald de sfeer in een groep, hoe de les gaat lopen en welke zaken aandacht verdienen.

Momenteel bij de laatste stuiptrekkingen van de winter is het thema eeen beetje ontwaken, je open opstellen na het schuilen tijdens de wintermaanden.

Energie laten stromen

Als het koud is, trek je vaak je schouders op en je maakt je kleiner, ineengedoken om de kou te trotseren. het resultaat laat zich raden: vastzittende schouders en een stijve nek. De schoudergordel hangt nauw samen met de bekkengordel. Beide zijn notoire plekken om spanningen vast te houden. Om de spanningen los te weken en de energie weer te laten stromen, zijn houden die zowel bekken en heupen alsook de schouders en borstkas openen zeer geschikt.

Dynamische uitvoeringen van heldhaftige houdingen passeren de revue, en je voelt je strijdvaardig erna. Bovendien worden ook naar meer statische en gevorderde houdingen toegewerkt. De kunst is, om los te durven laten en je open op te stellen. Gaandeweg kom je dan verder en vindt je daar de stilte. Dat is de staat van yoga.

.Als de energiestroom weer vrij is gemaakt, zodat het vrijelijk kan stromen, krijg je een oppepper. Je uitstraling is anders, en je bent open en treedt zo de wereld tegemoet. Op naar het voorjaar!