30 april 2012

Schep momenten van rust met yoga

Wij worden continue gebombardeerd met zintuiglijke prikkels. Zij bereiken ons via radio, televisie, kranten. De laatste jaren laat een stijging zien in gebruik van internet, smartphones, tablets e.d. die toegang verschaffen tot social media. Wij zijn continue bereikbaar, en dat kan leiden tot stress.

Het is daarom zinvol om op gezette tijden momenten van rust voor jezelf in te bouwen als tegengif voor de constante stroom van informatie en stimuli, waaraan je blootgesteld bent.

Rustmomenten kunnen verschillende vormen hebben. Yogahoudingen, asana's, kunnen je rust geven, omdat je volle inzet is vereist, waardoor je daarop gefocust bent en op niets anders. Je kunt ook ademoefeningen, pranayama's uitvoeren, bijvoorbeeld inademen en uitademen waarbij er steeds van neusgat wordt gewisseld: links in, rechts uit, rechts in en links uit enz. Ujjayi, de gefilterde adem, is ook heel heel geschikt om je kalm te maken ook voor het slapen. Bovendien zijn beide ademoefeningen zeer geschikt als inleiding voor meditatie.

Ten slotte kan een liggende ontspanning uitkomst bieden. Loop het hele lichaam langs en wordt bewust van het verschil tussen spanning en ontspanning. Probeer uiteindelijk los te laten.

Succes! Anne