28 augustus 2012

Verslag van Yogacongres

Ik ben terug van het Europeese yogacongres in de Zwitserse Alpen. Het waren 5 intensieve en inspirerende dagen. Als yogadocente is het ook heerlijk om van tijd tot tijd zelf les te ondergaan.

Er was een zeer gevarieerd programma met als hoofdthema, Yoga en Ayurveda, in verschillende talen, want er waren deelnemers uit heel Europa en Israel. 420 in totaal.

In mijn geval had ik voor 3 onderdelen per dag gekozen. De dagindeling was als volgt:

Van 7 tot 8.30 "s ochtends nam ik deel aan de meditatie met tekst en uitleg van een Indiase swami uit Varanasi, de heilige stad aan de oevers van de Ganges. Gekleed in oranje en met een start behandelde hij de 7 chakra's met veel kennis en humor maar ook praktische informatie. De meditaties waren prettig.

Na het ontbijt in het chalet wat ik met 6 anderen deelde moest ik met een kabelbaan naar boven om op 2440 m hoogte lessen van een Belgische docent te volgen. Het doorlopende thema was de 5 prana's oftewel de 5 stromen van de vitale levenskracht in het lichaam. De lessen waren zowel theoretisch als praktisch. De docent vertegenwoordigt een stroom, Viniyoga, die de houdingen in een vloeiende beweging uitvoert met mantra's en Ujjayi adem. Telkens werd 1 van de 5 stromen behandeld. Heel prettig.

Daarna volgde een paar uur rust, waar je kon wanelen en van het prachtige uitzicht genieten.

Aan het eind van de middag volgde ik ashtanga yoga eerst bij een Amerikaanse docente, die niet goed beviel, daarna bij een Duits/Portugese docente en dat beviel wel. Ashtanga is een pittige en zeer nauwkeurige vorm van yoga. Je wordt flink uigedaagd, en dat is heerlijk.

Ik had een zeer compleet programma gekozen, maar had ook graag ayurvedische kookworkshop willen volgen, maar je kunt niet alles.

Er was bovendien vrijwel elke avond een cultureel programma, kortom je kwam niets tekort.

Het is ook heerlijk om met yogi's voornamelijk docenten uit zoveel verschillende landen te oefenen. Yoga overstijgt grenzen is universeel. Zo kom je dan toch bij one world family of zoals zij in India zeggen: Vasudaiva kutumbhakam.

Anne