13 september 2012

Voorkeur en afkeer

Bijna iedereen die een tijd met yoga bezig is, heeft een voorkeur voor bepaalde yogahoudingen , asana's, en ademtechnieken, pranayama's, maar ook een afkeer voor andere houdingen en ademtechnieken.. Als je erover nadenkt, wat betekent dat? een voorkeur of een afkeer jegens iets hebben, dan weet je best wel, dat je juist daarmee aan de slag moet. het is niet voor niets, dat ze weerstand oproepen. het kan zijn, dat je tegen grenzen aan loopt of zowel fysiek als mentaal. Soms kan het echter goed zijn, om te proberen grenzen te verleggen en je op nieuw terrein te begeven. Het is makkelijk om steeds te herhalen, at je een prettig gevoel geeft, met het risico, dat je in je comfortzone blijft steken. De comfortzone is funest voor persoonlijke groei. Je evolueert alleen door de bestaande situatie iets te veranderen. Zo niet kan yogabeoefening routine en sleur worden.

 

Toen ik docente was op de opleiding voor yogadocenten bij de Stichting Yoga en Vedanta, vroegen ik en een collega aan de studenten om hun favoriete n minst favoriete houdingen te noemen. De cameelhouding of, ustrasasana, stond met stip bovenaan. Het is een houding waarin het bovenlichaam een achteroverbuiging maakt en je borstkas verruimt. Hoe kwam het, dat juist de cameel de lijst aanvoerde? Waarschijnlijk door het feit, dat je je impliciet kwetsbaar maar ook open opstelt. Je laat de teugels zogezegd vieren. Je kunt ook de cameel zien als een jubelhouding waarin je het nieuwe verwelkomt.

Een van da favoriete houdingen was de tang, paschimottasana, ofteweel zittend vooroverbuiging. Hier sluit je je juist af voor externe prikkels. Je zit in je eigen ruimte.

Met ademtechnieken is het niet veel anders. Onbekend maakt onbemind, De reinigende ademtechnieken waarin wordt in en uitgeademd in snel tempo, makken sommigen angstig, bang om controle te verliezen. Om te gaan hyperventileren bijvoorbeeld.Natuurlijk en vrij te ademen voorkomt juist hyperventilatie en andere ongemakken.

De rode draad hier is vertrouwen. Vertrouwen erop dat het lichaam en je natuurlijke controlemechanismes je uiteindelijk zullen beschermen. Leer daarna te luisteren. Dat is nou, wat je met yoga kunt bereiken.

Anne