21 september 2012

Weerstand opbouwen

Wij zijn nu op het punt van najaar equinox gekomen, dus de dag waarop dag en nacht even lang zijn. De dagen worden korter. Zowel de natuur als je lichaam bereidt zich voor op de komende winter. Dat gebeurt op verschillende manieren. Je hebt meer behoefte aan slaap en rust, naarmate de dagen korter worden. Probeer daar ook aan gehoor te geven.

Verandering van het weer kan bij sommigen tot verkoudheid en vutloosheid leiden.het is dan belangrijk om yoga trouw te blijven doen lichaamshoudingen dan wel beweging en ook ademoefeningen bieden uitkomst. reinigende ademoefeningen zijn goed om te doen. je kunt het lichaam en de luchtwegen vergelijken met een huis, die goed geventileerd moet worden Het lichaam moet in beweging blijven om een bepaald niveau van souplesse en kracht te behouden.

het lichaam moet ook gevoed worden en naarmate het kouder wordt heeft het lichaam voedsel nodig om warmte te genereren. Voedsel is letterlijk brandstof en geeft je energie.

Samenvattend: voldoende beweging, goed en bewust ademen en voldoende rust samen met gezonde en gevarieerde voeding zijn nodig om je goed weerstand te bieden voor de winter.

Anne