6 september 2021

Yoga en het hoofd koel houden

Wij leven in een turbulente tijd, des te belangrijker het is om het hoofd koel te houden, en je niet voortdurend mee te laten sleuren met de steeds wisselende  stemmingen. Yoga kan je erbij helpen, zodat je je niet steeds uit het veld wordt gelaan, maar daarintegen met beide voeten stevig op de grond blijft staan.

Het huidige tijdperk is niet alleen turbulent maar ook verwarrend. Dat kan leiden tot onzekerheid.

In het boeddhisme maar zeker ook binnen de traditie van yoga wordt een evenwichtige mind nagestreefd.

Uiteraard lukt dat niet altijd even goed. Leer dat te accepteren, en duik wel in je beoefening van yoga, ademoefeningen en meditatie en niet te vergeten ontspanning. Ontspannen is ook loslaten loslaten van niet alleen spanningen maar van de voortdurende gedachtenstroom, het geklets in je hoofd. Pas dan is er sprake van ontspanning, en krijg je nieuwe enrgie om te doen, wat je op dat moment moet doen.

 

Ik moest hieraan denken, tijden de formule 1 race te Zandvoort gisteren. Waarom zul je vragen?

Omdat Max Verstappen het toonbeeld was van kalmte en inderdaad het hoofd koel houden, terwijl hij onder enorme druk stond om te presteren.

Hij bleef nuchter en zonderde zich even af kort voor de race. Hij kon zodoende 100% focus houden enprecies doen, wat van hem verwacht werd.

 

Je ziet het vaker, als topsporters een topprestatie moeten leveren: vanuit een innerlijke kalmte en rust hebben ze focus en kunnen zij presteren.

 

Nu is yoga niet prestatiegericht, wat het wel gemeen heeft met sport is focus voor optimaal effect en profijt. Je houdt vanzelf dan het hoofd koel en blijft overeind tijdens de stormen van het leven.