27 mei 2017

Yoga als leiddraad

Inmiddels is het een tijd geleden sinds mijn laatste blog. Soms hebben andere zaken voorrang, omdat heel veel dingen tegelijk spelen. Dit was hier ook het geval. Lifechanging event is natuurlijk de geboorte van mijn tweede kleindochter alweer twee maanden geleden. Elke keer als zo een kleine mens wordt geboren is het niet alleen een wonder maar het ontroert omdat een klein mens zo puur en onbevangen is. Die leeft helemaal in het nu. Zolang de primaire levensbehoeftes worden bevredigd, is het leven heel overzichtelijk helemaal als een yogi. Wij kunnen daar veel van leren, het moment nu is je werkkapitaal, gisteren en morgen zijn van weinig belang. Dit is eigenlijk zoals het zou moeten zijn, wil je leven als een yogi ontdaan van versluiering en illusie. Soms is de weg terug naar die staat lang en hobbelig.

Mediaaandacht

De laatste tijd is er wederom veel aandacht voor yoga in de media.Zodoende werd ik onlangs door Radio 1 van de Publieke Omroep uitgenodigd om in de studio te komen om commentaar te geven in een 20 minuten lange item over de effecten van Kundalini Yoga, n.a.v. een boek van een psychotherapeut, Peter kampschuur hierover. Ik was in mijn hoedanigheid als voorzitter van de vereniging van Yogadocenten Nederland (1140 leden) uitgenodigd. In diezelfde periode, begin mei zond TV 2 en drieluik "Max Zoekt Rust"uit. het betrof Max Westerman, voormalig America-correspondent van RTL, die zijn passie voor yoga en zijn ervaringen daarmee in verschillende settings. Zo was hij in retraite op de Veluwe, dan weer in een ashram in India en tenslotte woonde hij een yogales in een penitentiaire inrichting bij, waar hij sprak met de inzittenden. In hat najaar zond TV een serie met Paul Witteman uit getiteld"Witteman zoekt het geluk" zo kwam hij tijdens zijn zoektocht ook bij een yogales terecht.

Al deze uitingen in de media bewijzen, dat yoga voor steeds meer mensen als leidraad in hun leven functioneert en dat het erbij hoort als onderdeel van een bewuste levensstijl.

Mijn kleindochter heeft het in zich. Nu maar hopen, day zij dit zo lang mogelijk kan vasthouden.