17 februari 2014

Yoga en Ahimsa

Een van de belangrijkste begrippen in de leefregels van yoga is het begrip ,ahimsa, wat eigenlijk, geweldloosheid betekent. geweldloos in de zin van geweld jegens je omgeving maar ook geweldloos met betrekking tot jezelf.

Bij de eerste betekenis kunnen wij er makkelijk iets bij voorstellen. Hieronder valt de onlangs gepleegde laffe moord of voormalig politica, Els Borst, wat ongerijmd is met hetgeen, waarvoor ze stond. De hele reeks incidenten van zinloos geweld vallen ook hieronder.

Geweldloosheid en yoga

In relatie tot yoga houdt geweldloosheid ook in, dat je bijvoorbeeld geen voedsel tot je neemt, wat met geweld tot stand is gekomen zoals geslachte dieren Echter, jezelf geweld aan doen is in de yoga belangrijk. Hier wordt niet zelfverminking mee bedoeld. Nee het gaat hier om, hoe je met jezelf en met je grenzen omgaat. Respecteer je de grenzen of ga je jezelf forceren, dus jezelf geweld aan doen?

Geweld en yoga zijn twee woorden, die elkaar bijten. Als je goed bezig bent met yoga, dan ben je bezig met een ontdekkingsreis om jezelf mentaal en fysiek te leren kennen. Zodoende komt geweld er niet aan te pas. Je werkt binnen jouw mogelijkheden en jouw grenzen. Gaandeweg kun je die wel wat verschuiven, maar het is dan een organisch proces. Soms moet je ook niet koste wat het kost streng zijn voor jezelf met je discipline. Het kan soms nodig zijn om lief te zijn voor jezelf. Nogmaals, als je goed met yoga bezig bent, weet je wanneer het nodig is.