8 maart 2014

Yoga en detox

Het voorjaar is het seizoen om te reinigen, zowel je huis alsook je lichaam. Niet voor niets is de periode van vasten juist tijdens dit jaargetijde ontstaan.

Als je op regelmatige basis yoga beoefent raak je vertrouwd met je lichaam en met de behoeftes van het lichaam. Je merkt dan, wanneer de dagen langer worden, dat je wat overtollige bagage, lees afvalstoffen, kwijt wil.

Ontgiften en reinigen

Je kunt ontgiften onder begeleiding in een kuuroord. Je kunt het echter, zij het minder radicaal, ook zelf doen in je eigen omgeving. Ik denk dan niet aan hoge darmspoelingen en zo, maar veel eerder aan aangepaste voeding gecombineerd met yogaoefeningen en reinigende ademtechnieken.. Torsies zijn de aangewezen yoga-houdingen om te ontgiften. Het samenpersen van bepaalde delen van het lichaam om vervolgens los te laten, zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller het lichaam verlaten.

Kruiden

Ik gebruik zelf ayurvedische kruiden, Trifala, die een licht laxerend effect hebben. De kruiden zorgen er ook voor dat je van zelf soberder en lichter gaat eten. Je gaat echt niet gefrituurd voedsel eten, omdat het je tegen staat. Ik drink de hele dag door lauw water met citroen. Dit ondersteunt het lichaam in het ontgiften.

Wat ik zelf merk, is dat het ook op mentaal vlak reinigt. Er kommen opgeslagen herinneringen en gevoelens naar boven, die dan weg uit je systeem kunnen. Positieve effecten zijn ook : fysieke lenigheid, omdat afvalstoffen verdwijnen. Afvalstoffen kunnen tot stijfheid leiden,.als ze zich ophopen in het lichaam. Bovendien wordt je geest kalmer. Het opgejaagde gevoel verdwijnt. Uiteindelijk krijgt je meer energie, omdat het verteringsproces daar niet alle beslag op legt.

IK doe dit in het voorjaar en het vroege najaar, en vaar daar goed bij. Als je intensief met yoga bezig houdt, ontstaat die behoefte om te reinigen ook vanzelf.