21 mei 2018

Yoga en energie

Als je yoga beoefent word je bewust ven je energie. Je leert er steeds bewuster mee omgaan. In de asana's , houdingen, voel je hoe de energie door de specifieke houding in een bepaald patroon door een specifiek deel van het lichaam stroomt. Deze kennis kun je gebruiken om je energie te richten op bijvoorbeeld het hoofd tijdens meditaties, of juist door het lichaam wel of niet naar de uiteinden toe. Voor een verwarmend effect stuur je de energie naar de uiteinden, vingers en tenen toe. hetzelfde geldt ls je wilt bewegen.

Als je goed contact met de aarden wilt voelen, stuur je de energie naar het bekkengebied toe. het bekken is het fysieke middelpunt van het lichaam, en van daaruit wordt het contact met de aarde of de grond bewerkstelligd. Via het bekken stroomt de adem en de energie door naar de benen en voeten of de wervelkolom.

Spelen met energie

Je kunt de energie niet alleen sturen in een bepaalde houding met behulp van de adem, maar gaandeweg leer je er ook mee spelen. Je gaat de energie steeds bewuster voelen. Je kunt zo de energie in de vorm van warmte tussen je handen voelen, wanneer je ze rustig van en naar elkaar toe beweegt.

Het is al genoemd; de adem speelt een belangrijke rol als het om energie gaat. Adem verbindt ook fysieke en mentale energie met elkaar.Je hebt hiervoor specifieke ademtechnieken. Op den duur kun je economisch en duurzaam om leren gaan met je energie. Door bijvoorbeeld bandha's, lichaamssloten, toe te passen hou je energie vast. De drie belangrijkste bandha's zijn: muladhara, de sfincter van je endeldarm, uddiyana, middenrif en jalandara, de kin. Op het moment, dat je de bandha's weer loslaat, gaat de energie juist sneller stromen.

Dit alles draagt er ook toe bij dat je probeert te voorkomen, dat je "energie gaat lekken". Je kunt ervoor zorgen dat je door de bandha's en je lichaamshouding een gesloten circuit vormt. Anderzijds kun je je ook open stellen voor nieuwe energie van buitenaf.

Het beste kun je energieduurzaamheid om maar in hedendaagse termen te blijven, vergelijken met een smartphone. Als die opgeladen is zijn de batterijen 100%. Naarmate je de smartphone gaat gebruiken loopt de percentage terug. Zo is het ook met ons. Bewust ademen, weten, wanneer welke houding van toepassing is. dan kom je een heel eind met je energie, dan leef je bewust.