28 januari 2017

Yoga en gelijkmodigheid

Gerichte ademoefening, yoga en meditatie dragen bij aan een gelijkmoedige geest. gelijkmoedig in de zin van je niet uit het veld laten slaan, wat er ook gebeurt. Dit is dus wezenlijk anders dan een vlakke gemoedstoestand, wat neigt naar flegmatisch zijn.

Wisselend door linker en rechter neusgat ademen, dus links in, rechts uit, rechts in en links uit, beginnend en eindigend met links, is. de meest doeltreffende ademtechniek om in een gelijkmoedige toestand te geraken.

Je synchroniseert linker en rechter hersenhelft maar daarmee ook linker en rechter lichaamshelft, Ze vormen een geheel in balans. De ademtechniek, nadi shodana, geheten, bevordert bovendien het concentratievermogen. De aandacht wordt geïnternaliseerd, en externe stimuli storen niet. Voor belangrijke beslissingen of om weer bij jezelf te komen is nadi shodana de aangewezen ademtechniek.

Balans en focus

Yogabeoefening vereist sowieso de volledige aandacht. In balanshoudingen is dat meteen zichtbaar. Dwalen de gedachten af, wordt de houding wankel en raak je uit balans. Dat is het mooie van yoga: doordat volledige aandacht wordt vereist, verdwijnen niet relevante gedachten naar de achtergrond. Je wordt een met de houding. dat is yoga of eenwording.

Meditatief gedachten en gevoelens benoemen

Meditatie poogt het hoofd met alles, wat erin omgaat stil te krijgen. In het begin lijkt het dikwijls averechts te werken, want je wordt je bewust van de gedachten, beelden en gevoelens. let op, zij zijn er altijd wel, maar nu is er weinig afleiding, en ga je ze zien.

Zie het als een goederentrein, die voorbijrijdt In elke wagon zit baggage in de vorm van gedachten, beelden of gevoelens zowel positief als negatief. Het is een gegeven, Door je niet te verzetten maar proberen om het allemaal van een afstand te bekijken dus neutraal, zullen ze na verloop van tijd sneller verdwijnen. Ze krijgen geen vat op je en je blijft gelijkmoedig.

Conluderend zowel, yoga, pranayama(adembeheersing) als meditatie dragen in belangrijke maten bij aan gelijkmoedige toestand. van je geest.