29 augustus 2018

Yoga en opnieuw beginnen na de vakantie

Als de zomer langzaam aan ten einde loopt en overgaat in nazomer en vroege herfst, is er veel gaande zowel binnen als buiten.

Het is een periode van verandering. Sommige gewoontes laat je achter je, en je stelt je open voor nieuwe dingen en inspiratie. In mijn geval was een week verblijf in het Zwitserse Alpendorp Zinal ter gelegenheid van de 46e editie van het congres van de Europese Unie van Yoga een welkome verandering van leefomgeving zij het kort. Je hebt minder baggage en je volgt inspirerende workshops en lezingen van internationaal bekende leraren.Voeg goede gesprekken met gelijk gestemden eraan toe en, je hebt een ideale combinatie van prachtig natuur, inspirerende omgeving, samenzijn met vrienden..en je week is eigenlijk ideaal.

De dagelijkse beslommeringen laat je thuis, je kunt wijden aan yoga met alle facetten die erbij horen.Je hebt er de tijd voor. Dat is helaas een teken van deze tijd, waarin wij leven, dat je jezelf vaak onvoldoend tijd gunt voor jezelf en wat voor jou wezenlijk belangrijk is.

 

Wij zijn druk druk druk en altijd onderweg van de ene afspraak of agendapunt naar het volgende. Te weinig beweging en te weinig tijd is de buitenlucht zijn vaak de gevolgen ervan.

Veel mensen voelen zich schuldig, als zij even niets doen, althans niets nuttigs in hun ogen. Het is zaak om daar de balans in te vinden zodat je momenten inlas waarin je even niets hoeft maar tijd voor jezelf hebt. Als je eenmaal de balans hebt gevonden zult je uiteindelijk meer energie hebben om wel dingen uit te kunnen voeren.

Yoga biedt je kans om niet alleen tijd voor jezelf te hebben maar ook tijd om aan jezelf te werken. Waar liggen je grenzen? Kunnen zij verlegd worden? Beetje bij beetje wordt je door yoga vertrouwd met wie je in wezen bent. Een vakantie werkt daarin ondersteunend en kan je ook net als yoga nieuwe inzichten verschaffen.