10 december 2016

Yoga en oud en nieuw

Het jaar loopt ten einde, de dagen zijn korter met minder daglicht. Het is tijd voor reflectie en balans op te maken, wat ging goed en wat kan beter of anders?De winterzonnewende is het moment voor introspectie en meditatie. In de natuur wordt alles stiller ter voorbereiding van lange periode van stilte en rust. Het is niet voor niets, dat sommige dieren zich terugtrekken in hun winterslaap.

Uiteraard kunnen wij niet in winterslaap gaan, maar wat wij wel kunnen doen, is het gedeeltelijk terugtrekken der zintuigen, pratyahara, genoemd in het Sanskriet. Dit doe je door middel van contemplatie en meditatie als tegenhanger van de overdaad aan zintuiglijke prikkeling, waar wij juist in deze periode aan blootgesteld worden.

Kerstmis is van oudsher de viering van het terugkerende licht, na de kortste dag. Het luidt een nieuw begin in met nieuwe mogelijkheden.

Yogahoudingen waarin je je terugtrekt

Meerdere yogahoudingen bieden je de mogelijkheid om je even terug te trekken, zodat je weer bij jezelf komt en je zodoende weer kunt opladen met energie. In de regel zijn dat houdingen zoals vooroverbuigingen. Denk aan de ploeghouding of de houding van het kind.

Ademoefeningen waarbij je links in, rechts uit, rechts in en links uit ademt alsook Nadi Shodana, eerst een serie links in en rechts uit en daarna een serie rechts in en links uit, zorgen ervoor, dat je aandacht naar binnen wordt gericht zodat externe prikkels ook extern blijven.

Als je erover nadenkt zijn wij in het huidige tijdperk met consumeren, verkeerd bezig en gaan wij tegen de natuur in. Wellicht is dat een reden, dat juist rondom de feestdagen zoveel mensen ziek worden. Hun lichaam zegt stop!

Genoeg stof tot nadenken de komende tijd.

anne yoga 2013 766