23 januari 2014

Yoga en reinigende effekten

Sommige yogahoudingen kunnen reinigend werken. Tot deze groep behoren met name torsies of twists. Torsies (mits correct uitgevoerd) houden de wervelkolom soepel en reinigen organen in het lichaam. Tijdens een draaiing van de wervelkolom wordt bepaalde gedeeltes van het lichaam met de daar onderliggende inwendige organen samengeperst.De bloedtoevoer vermindert. Op het moment, dat je weer loslaat, dat wil zeggen, weer terugkeert uit de houding, stroomt zuurstofrijk bloed naar het betreffende gedeelte van het lichaam. Tegelijkertijd worden afvalstoffen eruit geperst. Je kunt het een beetje vergelijken met het wringen van een handdoek.

Torsies kunnen dan ook het zelfreinigend vermogen van het lichaam een extra impuls geven. Ze kunnen een vaste of een detox-kuur goed ondersteunen en versterken. Echter r de wervelkolom moet recht zijn. Als dat niet het geval is, wordt die verkeerd belast met alle gevolgen van dien. Denk aan de tussenwervelschijven.

Toegevoegde waarde is het feit, dat torsies bij regelmatige uitvoering je ook flexibeler kunt maken. Ook hier geldt, goed je grenzen bewaken, wat je wel en wat je niet moet doen.