25 september 2020

Yoga en rust bewaren

 

 

Een positief effect van yoga is, dat het rust creert. Yoga heeft alles met energie te maken.

Elke yogahouding veroorzaakt een specifiek energiepatroon in het lichaam. Datzelfde geldt voor ademtechnieken,  omdat zij er juist voor dienen om een speciaal effect te verkrijgen door de adem in een bepaalde ritme en richting te sturen.

Na een yogasessie, of dat nou na een yogales is, of na je yogasessie thuis is, voel je  je  energiek maar tegelijkertijd ook kalm en rustig. Om die positieve effecten langer vast te houden, is het verstandig om even te wachten, voordat je overgaat tot de orde van de dag.

Stel dat je meteen na een yogales druk gaat praten,dan  verlies je al de ontstane energie, en dat is jammer. Om maar te zwijgen van smartphones. Daarvoor geldt hetzelfde, namelijk dat je onmiddelijk uit de ontstane sfeer en rust schiet. Je doet dan de yoga beoefening teniet, en dat zou jammer zijn.

In het Amerikaanse Yoga Journal stond een tijdje terug een artikel getiteld "Put a lid on Prana"

Wat betekent dat? Prana is de levensadem en levensenergie, die als het ware de bezieling geeft aan al, wat leeft. Met yoga werkt je bewust met prana in de houdingen en in de ademtechnieken die de 5 ademstromen, oftewel pranas in het lichaam beinvloeden. Zodoende is het goed om na elke oefening kort te pauzeren om het effect te voelen en de prana te laten stromen. Je doet er een sort deksel op, vandaar de titel van het atikel.