4 juni 2013

Yoga en Waarachtigheid

De Yoga Sutra's van Patanjali beschrijven het achtvoudige pad van yoga naar eenwording. Daarin zijn ook de leefregels, zeg maar gedragscode met betrekking tot de buiten wereld, de zogenaamde yama's inbegrepen. Wij hebben de eerste daarvan, geweldloosheid, ahimsa, onlangs beschrijven. De tweede leefregel is waarachtigheid, satya, Waarachtigheid die niet alleen betrekking heeft op waarheid maar verder gaat. Het gaat erom, wat voor jou waar is, en waar je volledig achter kunt staan.

Spraak en geschrift

Communicatie met de buitenwereld gebeurt voor een groot deel door middel van het gesproken en geschreven woord. Daarmee wil je iets communiceren en uitdrukken. Het is vanuit de yogatraditie geadviseerd om daar zorgvuldig mee om te gaan. Alvorens iets te zeggen, kan het goed zijn om bij jezelf te rade te gaan en je af te vragen: heb ik echt iets te zeggen? Voegt het iets wezenlijks toe? Is het vriendelijk? Als het antwoord ja is, dan kun je spreken. Woorden zowel in spraak alsook het geschreven woord zijn vormen van energie, dus de achterliggende motivatie, zorgt voor de lading, of die positief of negatief zal uitpakken.

Als je praat om alleen jezelf te horen, of omdat de stilte voor jou ondraaglijk is, verspil je energie, en zul je op den duur uitgeput raken.

Wie kent niet het gezegde "eerlijkheid, duurt het langst"? Als je erover nadenkt, zie je, dat het klopt. Als je ernaar probeert te leven, doe je het goed. Eerlijk naar jezelf toe en van daaruit naar de buitenwereld toe, zonder onnodig te kwetsen, dat is waarachtigheid, satya.