28 maart 2021

Yoga en wisseling van de seizoenen

De klok is net 1 uur vooruitgeschoven naar zomertijd, waardoor het 's ochtends  later licht wordt maar 's avonds juist langer licht blijft.

Veel mensen hebben geen enkele moeite om  zich aanpassen aan dit gegeven. Anderen hebben enkele dagen soms een paar weken nodig, voordat ze hierop zijn ingesteld.

Ik behoor zelf tot de laatste kategorie. Ik reageer sterk op licht vandaar!

Behalve het verzetten van de klok en het aanpassen van je bioritme vinden er meer veranderingen plaats.

In de winter is je energie meer naar binnen gericht. Er vindt een zekere verstilling plaats. In de yogahoudingen zie je dat terug in houdingen zoals, vooroverbuigingen, zowel zittend and staand. Ook de houding van het kind is een voorbeeld hiervan.

De energie in de wintermaanden is dus meer naar binnen gericht is yin volgens de Chinese tradities. alles gaat rustiger in de natuur zo ook jouw metabolisme. Sommigen komen zelfs wat aan tijdens de winter, omdat het lichaam zich wapent voor eventuele tekorten.

De zomermaanden daarentegen kenmerken zich door de energie meer naar buiten te richten, activiteiten te ondernemen. Dat vertaalt zich in de yogahoudingen naar open houdingen, waarin je je borstkast of heupen opent zeg maar verruimt. De energie tijdens de zomer is yang, actief. Je voelt je energieker. Let maar op, hoe je wakker wordt, als de zon schijnt en wanneer het bewolkt is. De meesten zullen duidelijk verchil merken.

Bedenkt ook dat jouw lichaam een microkosmos is, een weerspiegeling van het macrokosmos, het universum. Door yoga wordt je hiervan bewust.