4 april 2018

Yoga en zomertijd

De klok is wederom een uur vooruit gezet naar zomertijd en dit terwijl wintertijd de originele tijd is. het gevolg is dat velen, net als ik, enkele weken nodig hebben om helemaal reset te raken. het wordt nu later licht, en dat maakt het wakker worden juist moeilijk. Op zonnige dagen gaat het iets beter.Het blijft en constructie ooit bedoeld om energie te besparen, maar de daadwerkelijke besparing in energie. schijnt mee te vallen.

Je hebt honger op latere momenten enzovoorts.

Voor wat betreft beoefening van yoga is het fijn om lessen 's avonds te geven terwijl het aanvankelijk nog licht is. De dagen worden langer en een mooie manier om daarbij stil te staan is uiteraard de zonnegroet. je verwelkomt het zonlicht en de dag die voor je ligt. Je stemt af op her ritme van het universum en de natuur dichterbij.

Ik ben net teruggekomen uit Ierland waar ik het imposante Newgrange Monument bezocht. Newgrange en de omringende grafheuvels zijn helemaal gebouwd overeenkomst de beweging van het zonlicht door het jaar heen. Zo worden winterzonnewende gemarkeerd bij de ingang van het grafkamer van Newgrange en de lente en herfst equinoxen door de twee kleinere monumenten, grafheuvels op 10 km afstand ten oosten en ten westen van Newgramge. Als je bedenkt dat deze monumenten dateren van 3200 jaar voor onze jaartelling, wordt je stil. Wat een kennis en inzicht moeten de toenmalige bewoners hebben gehad.

 

Door yoga afstemmen

Door middel van yoga proberen wij af te stemmen op het ritme van de jaargetijden van het licht, maar de kennis en inzicht van toen hebben wij nog niet eigen gemaakt.

Als je je open stelt voel je wel de bijzondere energie in dat hele gebied, waar ik een week geleden as in Ierland.Het bijzondere licht de ruimte en het feit, dat je waar je ook kijkt, de horizon ziet. Dat doet iets met je.

Ik was er in het kader van vergaderingen van de Europese Unie van Yoga. Wij waren 30 personen uit heel Europa bij elkaar gekomen om te vergaderen en om samen te zijn op deze bijzondere plek.