8 maart 2017

Yoga van mij tot wij

De premier van India, Mahendra Modi, is een fervent beoefenaar van yoga.

Zodoende heeft hij in 2015 21 juni uitgeroepen tot Wereld Yoga Dag, met yogamanifestaties wereldwijd. Er komt dan ook steeds meer aandacht voor yoga in de media. Dat is een positieve ontwikkeling.

Gek genoeg werd juist in India, het land waar de wortels van yoga liggen, yoga gezien als een bezigheid wat slechts voor een selecte elite beschikbaar was. Het moge duidelijk zijn, dat het beeld inmiddels is veranderd. Yoga word wijdverspreid beoefend door mensen met verschillende achtergronden in verschillende omgevingen. Vele yogavormen worden beoefend onder de gemeenschappelijk noemer yoga. Zo is er voor elk wat wils een vorm van yoga, waar hij of zij zich tot aangetrokken voelt. In wezen streven de verschillende types yoga, waarbij de accenten net iets anders liggen hetzelfde na, namelijk een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en zelfontplooiing van de individuele mens. Uiteindelijk wordt het oorspronkelijk evenwicht en samenspel tussen lichaam, adem en denken hersteld.

Op de langere termijn leef je in evenwicht met jezelf en de jou omringende wereld. De grote verbanden worden zichtbaar en je ziet jezelf als een schakeltje in het grote geheel.

Ik moest daaraan denken, toen ik van de week een uitsprak van premier Modi las: hij zei: "yoga is the journey from me to we" Dat is mooi geformuleerd, want het gaat niet alleen om jou als persoon met om het geheel en jouw deel daaraan. Als je hierover doordenkt kom je vanzelf bij vraagstukken over milieu, en naastenliefde. en hoe daarvoor te zorgen. In deze roerige tijden is het belngrijker dan ooit. Om in vrede met de wereld te leven begin je bij jezelf, heb vrede met jezelf en met wie je bent. Door yoga te beoefenen wordt dat bewustzijn aangewakkerd.