4 juli 2015

Yoga wereldwijd

Onlangs, op 21 juni om precies te zijn, werd wereldwijd Yoga Day gevierd.Het idee om jaarlijks een wereld yogadag in het leven te roepen kwam nu uit India, van president Modi.Hij schijnt zelf ook yoga te beoefenen. Daarvoor werd vanuit de Verenigde Staten de laatste jaren een dag uitgeroepen tot wereld yogadag. Die dag viel meestal in februari.

Het is positief, dat yoga nu in de schijnwerpers staat.Het draagt bij aan de verdere acceptatie en integratie van yoga. Yoga is immers niet enkel een fysieke activiteit waarbij mooie houdingen worden aangenomen. Yoga is van oorsprong een filosofisch systeem gericht op de ontwikkeling of eerder ontplooiing van de individuele persoon.

Was yoga aanvankelijk weggelegd voor de elite, is het nu toegankelijk voor mensen uit verschillende achtergronden en vanuit verschillende motivaties.

Het is dan ook te hopen, dat de aura van mystiek en zweverigheid zal verdwijnen. Onbekend maakt onbemind wordt weleens beweerd, en in het geval van yoga geldt dat ook voor velen. Wellicht kan dit, plus het feit in India een heuse minister voor yoga-aangelegenheden is benoemd hiertoe bijdragen.

Via de livestream vanuit New Delhi was te zien, hoe naar schatting 37000 mensen op Wereldyogadag, yogales kregen.

Elders in de wereld op Times Square in new York, Bondi Beach in Australie, en in Japan en korea yogalessen werden gegeven. In Nederland werd onder anderen op het strand van Scheveningen yogales gegeven.

Yoga anne yoga 2013 507is immers een belangrijke bijdrage aan de wereld vanuit het Indiase subcontinent. Mooi!