13 mei 2013

Yogacongres

Ik ben terug van het jaarlijkse twee-daagse congres van de Vereniging van Yogadocenten Nederland. het congres vond plaats in Mennorode te Elspeet.

Aan het aantal deelnemers, 200, verdeeld over twee dagen en sommigen voor het hele congres, , zie je dat yoga alsmaar populairder wordt. Het congres was uitverkocht, en sommige docenten konden niet geplaatst worden.

Als lid van het bestuur was ik actief betrokken bij de organisatie, en was ik samen met de overige bestuursleden druk achter de schermen met bijvoorbeeld deelnemers ontvangen en hun wegwijs maken.

Nieuwe gezichten

Het was mooi, dat er veel nieuwe gezichten waren, en dat het congres steeds professioneler wordt georganiseerd. Ook het vegetarisch eten wordt steeds beter. Er wordt biologische producten gebruikt en veel vers. Hoe anders was dat vroeger. Toen bestond het vegetarisch eten vaak uit, aardappels, groeten en een vleesvervangend product.

Wij hadden en fotografe ingehuurd. Zij naam foto's van de workshops maar ook van enkele deelnermers in een specifieke yogahouding, asana. Daar kon je op intekenen.

Ik werd gefotografeerd in de hoofdstand. Ik hoop het resultaat binnen afzienbare tijd aan jullie te tonen. het was een hele ervaring om een photoshoot mee te maken met professionele fotografe en assistente, die erop toezag, dat zowel de houding correct werd uitgevoerd, maar ook je kleding, geen afzakkende leggings of gekreukelde hemden.

Boeken

Tijdens het congres worden boeken, yogamatten, meditatiekussens, kralensnoeren(mala's) neuskannetjes, tongschrapers, massageolie en etherische olien te koop aangeboden..

Zelf heb ik twee boeken, die momenteel veel aandacht in de media krijgen van de uitgevers ter recensie meegekregen. Het betreft: "Eerlijk over Yoga"van William Broad, Maven Publishers, en "Yoga Helpt"van Tara Stiles, Kosmos Uitgevers. Ik ben met eerstgenoemd boek bezig en zal daar een recensie van schrijven op mijn blog. Hetzelfde geldt voor het boek van Tara Stiles.

Ik heb ook een van de klassieke teksten over yoga kunnen kopen, te weten "Hatha Yoga Pradipika" Het is een tekst in het Sanskriet uit de 16e eeuw. Die had ik nog niet, de andere twee"Gheranda Samhita"en de "Shiva Samhitha" wel. het bijzonedere aan deze teksten is het feit dat zij praktische aanwijziingen geven voor houdingen, ademtechnieken en reinigingstechnieken. Vroegere teksten gaan daar minder op in, enkele aanwijzingen daargelaten.

Reunie

Een toegevoegde waarde is het weerzien van collegae uit het hele land. Daarvan ken je sommigen heel lang en anderen vrij kort. Je wisselt ervaringen en tips uit.

Je krijgt nieuwe impulsen en energie van zo een samenzijn als een congres.