9 januari 2020

Yoga in 2020

Het nieuwe jaar is alweer begonnen en zoals men zegt: "nieuwe ronde, nieuwe kansen. Over welke kansen hebben wij het dan? Over kansen om je leefstijl nieuwe impulsen te geven om zodoende gezonder en vitaler te worden. Yoga hoort daar zeker bij.

Nog niet zo lang geleden werd het nieuwe jaar voor veel mensen gekenmerkt door goede voornemens om inderdaad beter, bewuster en gezonder te leven. Tegenwoordig hebben wij het over challenges oftewel jezelf uitdagen. De challenges zijn voornamelijk begonnen met de ice bucket challenge enkele jaren geleden. Doelstelling was om de spierziekte ALS onder de aandacht te brengen. Je kunt nu bijna niet om de challenges heen. Denk maar aan Dry January, Stop-tober en de lijst gaat door.

Zelf doe ik momenteel mee aan een 30 dagen challenge eye health. Het wordt mee verraadt al een van de verschillen met voornemen. Je doet namelijk mee aan een challenge samen met anderen veelal online en er zit een tijdlimiet aan. Dat wil zeggen,dat je tenminste gedurende de aangewezen tijd je eraan moet houden, wil je slagen. Of je daarna doorgaat bepaal jezelf. Een voornemen komt in de regel vanuit jezelf. Je neem je bijvoorbeeld voor om meer te bewegen, meer rust te nemen, minder tijd achter een scherm door te brengen. Hoe lang bepaal jezelf. Je kunt stellen dat je bij een voornemen zelf de regie in handen houdt, terwijl je bij een challenge een bepaald programma volgt voor zolang als het duurt.

,Zo zou je zowel en 30 dagen yoga challenge aan kunnen gaan, als ook je voornemen om elke dag yoga te beoefenen al beperkt dat zich tot het uitvoeren van de zonnegroet. Zo is yoga van alle tijden.